روزی را تصور کنید که کیسه فریزر وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی رستورانها، آشپزخانههای صنعتی و قنادیها چطور میتوانند کار کنند؟ سوپرمارکتها و بوفههای صرف غذای آماده در مدارس، دانشگاهها و سینماها، خوراک و مواد غذایی کمحجم (مانند تخم مرغ، بیسکویت و …) را چگونه عرضه میکنند؟ فروشگاههای خردهفروشی و عمده فروشی و فروشگاههای زنجیرهای، چگونه میتوانند اجناس خود را در اختیار مشتریان قرار دهند؟
کیسه فریزر، به دلیل سبکی و راحتی استفاده و همچنین بهداشتی بودن آن، به جزئی جدانشدنی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است که کاربردهای فراوانی دارد. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که روزانه چه میزان کیسه فریزر در سراسر جهان مصرف میشود؟ میزان مصرف کیسه فریزر در ایران نسبت به مصرف جهانی چگونه است؟ آیا در مصرف کیسه فریزر به بازیافت هم توجه میشود؟
در این مطلب به این سوالها پاسخ میدهیم و میزان مصرف کیسه فریزر در ایران و جهان را بررسی میکنیم.
مصرف کیسه فریزر در ایران
ایران در استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی جزو 10 کشور نخست جهان است. براساس آمارهای ارائهشده، هر شهروند تهرانی روزانه بهطور متوسط 3 کیسه پلاستیکی وارد چرخه محیط زیست میکند. با احتساب جمعیت 8 میلیون و 800 هزار نفری شهر تهران، روزانه 26 میلیون و 400 هزار کیسه پلاستیکی مصرف میشود؛ یعنی 18 هزار و 333 کیسه پلاستیکی در هر دقیقه. بر این اساس، در شهر تهران روزانه ۵۰۰ تن کیسه پلاستیکی مصرف میشود و میزان مصرف پلاستیک کل کشور در هر سال حدود ۱۷۷ میلیون تن است.
مصرف کیسه فریزر در میادین میوه و تره بار
به طور متوسط در هر غرفه در میادین میوه و تره بار شهر تهران روزانه ۸.۴۸ کیلوگرم کیسه پلاستیک استفاده میشود. به این ترتیب، سالانه حدود ۲۱ تن کیسه پلاستیک در میادین میوه و تره بار تهران استفاده میشود.
مصرف کیسه فریزر در جهان
در کشورهای اروپایی در هر دقیقه بیش از 190 هزار کیسه پلاستیکی استفاده میشود که حدود 90 درصد از این کیسهها تنها یکبار مصرف میشوند. در مجموع سالانه 100 میلیارد کیسه پلاستیکی در اروپا استفاده میشود.
کاهش استفاده از کیسههای فریزری
در سراسر جهان، در هر سال، حدود یک تریلیون کیسه پلاستیکی استفاده میشود. مشکلی که وجود دارد، استفاده از کیسه پلاستیکی به تنهایی نیست. در واقع منظور این نیست که پلاستیک چیز بدی است و نباید استفاده شود؛ بلکه منظور این است که مصرف پلاستیک باید به اندازه باشد و بازیافت محصولات پلاستیکی انجام شود. در این شرایط، مدیریت مصرف کیسه پلاستیکی اهمیت زیادی دارد. هر خانواده ایرانی با استفاده از یک کیسه پلاستیکی کمتر در هفته میتواند از مصرف حدود ۸۱۶ میلیون کیسه پلاستیکی در سال جلوگیری کند.
بازیافت کیسههای فریزری
کیسههای پلاستیکی در مدت زمان 5 ثانیه تولید میشوند؛ در عرض 5 دقیقه مصرف میشوند؛ ولی 500 سال طول میکشد تا تجزیه شوند. حضور این مواد در طبیعت به محیط زیست آسیب جدی وارد میکند. به عنوان مثال، تجزیه کیسههای پلاستیکی در اقیانوسها منجر به آزاد شدن مواد شیمیایی و صدمه به موجودات دریایی میشود و نهایتا میتواند وارد چرخه غذایی انسانها نیز شود. این تنها یکی از آسیبهایی است که رها کردن محصولات پلاستیکی در طبیعت میتواند به همراه داشته باشد. به همین دلیل، بازیافت محصولات پلاستیکی اهمیت زیادی دارد و باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
متاسفانه در کشور ما بازیافت پلاستیک به شکل مناسب صورت نمیگیرد. بخش زیادی از مواد پلاستیکی تولید شده در طبیعت رها میشوند و به محیط زیست صدمه وارد میکنند. اما بازیافت پلاستیک موضوعی است که میتواند بر سلامتی تمامی جانداران کره زمین تاثیرگذار باشد؛ به همین خاطر توجه ویژه به این موضوع، اهمیت فراوانی دارد.
آیری پلاست
شرکت آیری پلاست، تولیدکننده انواع محصولات یکبار مصرف از جمله کیسه فریزر آیری پلاست است. این شرکت در تلاش است تا با تولید محصولات مرغوب، با استفاده از مواد اولیه باکیفیت، گام مهمی در راستای حفظ سلامت مردم ایران بردارد.
استفاده از مواد اولیه باکیفیت و قابل بازیافت در تولید محصولات آیری پلاست، نشاندهنده توجه ویژه این شرکت به حفظ محیط زیست از آسیبهای ممکن و تلاشی در جهت حفظ سلامتی تمامی موجودات زنده است.